O RYBACH


- co powinniśmy wiedzieć


 Ryby -  źródłem zdrowia !


Serwujemy ryby smażone, z grilla oraz  pieczone bez tłuszczu, które szczególnie polecamy ze względu na ich soczystość i walory zdrowotne.

 

Główne walory odżywcze ryb polegają na zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 w całości przyswajalnych przez organizm i mających decydujące znaczenie dla zachowania zdrowia. Dodatkowo w mięsie ryb zawarte jest łatwo przyswajalne białko.


Rybka  TYLKO świeża NIE  mrożona

- czyli jak nabić klienta w butelkę.

Większość klientów uważa, że każda ryba serwowana nad polskim morzem jest świeża czyli nie była mrożona. Nic bardziej mylnego. Nie znaczy to że wszystkie serwowane ryby były mrożone. Ryby bałtyckie najczęściej można dostać świeże takie jak Dorsz, Łosoś,Flądra, Turbot oraz inne hodowlane np.jak Pstrąg. Mrożone to zazwyczaj ryby importowane nie pochodzące z Morza Bałtyckiego takie jak Halibut, Kergulena, Sola, Minataj, Tilapia, Panga i wiele innych. Nie znaczy to jednak, że ryby mrożone są niedobre, niesmaczne, że należy ich nie jeść np. weźmy Halibuta - ryba bardzo smaczna uważana  przez wielu za rarytas zazwyczaj trafia do Polski mrożona. Chodzi o to by była przechowywana i odmrażana w odpowiednich warunkach a przede wszystkim usmażona na świeżym tłuszczu.

Ja  np. sam bardzo lubię Dorade pieczoną,która trafia do nas w postaci mrożonej.


Niestety nie wszędzie zostaniesz poinformowanym o tym, że jesz rybe mrożoną,  zdarza się że, klient zostaje nabrany i żyje w przekonaniu że, zjadł np. świeżego Halibuta.

Możliwe jest równiesz  że, nie jesz ryby którą zamówiłeś np.  płacąc za  Dorsza otrzymasz  Czerniaka, który jest o wiele tańszy.


 
U nas zjesz napewno smaczą rybkę - świężą i również mrożoną.

Współpracujemy z kutrami, rybakami i wędkarzami, dlatego mamy ciągłą dostawę świeżych ryb z Bałtyku nawet w czasie ochrony.


Zapraszamy i życzymy smacznego.

Dorsz -  wątłusz, ryba z rodziny dorszowatych, o dużym znaczeniu gospodarczym. Zamieszkuje wody północnego Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz i w morzach północnej Europy. Występuje w podgatunkach m.in.: Dorsz bałtycki, dorsz atlantycki, dorsz białomorski, d. kildyński.

W Polsce mianem dorsza określa się zwykle trzy podgatunki dorsza atlantyckiego, z których najbardziej znanym jest dorsz bałtycki (G. morhua callarias) nazywany także pomuchlą.

Osiąga długość do 1,5 m. Ubarwienie marmurkowe, brązowo-białe, brzuch i linia boczna barwy białej.

Dorsz jest drapieżnikiem . Pożywienie stanowią bezkręgowce oraz ryby, w tym również własnego gatunku.


U nas zjesz świeżego Dorsza Bałtyckiego.

 

Wartości odżywcze 100 g produktu :
kcal :         71
białko:       17,4 g
tłuszcze:      0,08 g
kwasy  Omega-3:   47,9 mg


Dorsz zawiera dużo witaminy A, D i jodu. Szczególnie dużo witaminy A zawiera wątroba: ok 15.000 µg (mięso ok. 9 µg) Z wątroby dorsza produkowany jest tran.


Flądra, Pleuronectidae— bogata w gatunki rodzina ryb z rzędu płastug. Ryba o ciele niesymetrycznym, spłaszczonym. W Bałtyku żyją 4 gatunki flądr, z których gładzica i stornia są poławiane najintensywniej.

Flądry charakteryzują się asymetrią budowy ciała.

Flądra mierzy przeciętnie 32-35 cm, chociaż zdarzają się osobniki ponad 70 cm. Szerokość stanowi około połowy długości ciała. Flądry najbardziej lubią miękkie muliste dno oceaniczne, w okolicach skał i portów. Odżywiają się przeważnie ikrą ryb, małżami i owadami.

 

Flądra jest bardzo smaczną rybą o białym, średnio tłustym mięsie. 

 

U nas zjesz świeżą Flądre.



Wartości odżywcze 100 g produktu :
kcal :         83

białko:       16,5 g
tłuszcze:      1,8 g
kwasy  Omega-3:   500 mg

 

Mięśnie flądry zawierają średnio 50-85% wody, 10-25% białka, 0,2-54% tłuszczu, 0,5-5,6% soli mineralnych - głównie
fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, niewielkie ilości 0,1-0,4% węglowodanów, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Ich białko charakteryzuje się wysoką strawnością 93-97%, porównywalną ze strawnością białka mleka 95% i wyższą od strawności mięsa wołowego 88%. Szczególnie istotny ze zdrowotnego punktu widzenia jest zawarty we flądrze tłuszcz. Cechuje go wysoka przyswajalność oraz obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z rodziny posiadających cenne właściwości dietetyczne.

 


ŁOSOŚ - ryba szlachetna - należąca do rodziny łososiowatych zamieszkuje północne obszary Oceanu Atlantyckiego i rzeki do niego wpadające (w tym Morze Arktyczne), Europę (od Portugalii aż do Morza Białego, Morze Północne i Bałtyckie oraz ich zlewiska), Amerykę Północną oraz Ocean Spokojny. Łososie należą do ryb anadromicznych - odbywających wędrówki do górnych biegów rzek (nawet ponad 1000km.) na okres tarła.
Łosoś ma wydłużony kształt ciała o smukłej linii, z boków jest lekko ścięty, o dość dużej głowie i obszernej paszczy. Ubarwienie grzbietu jest niebiesko-popielate, srebrzyste, a boki pokryte są ciemnymi plamami. Brzuch łososia jest biały, świecący. Średni łosoś osiąga długość 75 - 150 cm. i wagę od 5 do 20 kg. Mięso - o barwie różowej - zawiera dużo tłuszczu i nie ma zupełnie ości (za wyjątkiem ości szkieletowej). Wyróżnia się doskonałym smakiem, będąc jednocześnie delikatne. Łososia jada się na surowo, marynowanego lub wędzonego - oraz w potrawach podawanych na gorąco i na zimno.

Łosoś bałtycki (Salmo salar) - żyjący dziko, poławiany w bardzo ograniczonych ilościach przez naszych rybaków w wodach Bałtyku. Praktycznie w całości sprzedawany do krajów Europy zachodniej. Symboliczne ilości sprzedawane są na krajowym rynku w postaci wędzonych płatów. Ryba ceniona przez koneserów, zaliczana do innej kategorii produktów niż szeroko dostępny łosoś norweski. Charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi oraz specyficzną, żółtawą barwą tkanki mięsnej.
Łosoś hodowlany (Salmo spp.) (zwany "norweskim") - najbardziej popularny i dostępny na polskim rynku. Pochodzi z farm hodowlanych rozlokowanych na całym świecie. W Polsce dostępny zarówno w formie świeżej jak i zamrożonej, pod wszelkimi możliwymi postaciami; od ryb całych po steki czy filety. Głównym źródłem dostaw tej ryby na polskim rynku są farmy norweskie, stąd jej nazwa funkcjonująca w obiegu handlowym. Najbardziej popularne są w tej chwili produkty wędzone z tej ryby co nie dziwi, gdyż jest to znakomita i dostępna cenowo przystawka na każdy stół.


U nas serwujemy świeżego Łososia Bałtyckego w zależności od dostępności oraz świeżego Łososia Norweskiego


Wartości odżywcze 100 g produktu :
kcal :        191
białko:       18,4 g
tłuszcze:      13,1 g
kwasy  Omega-3:   5473 mg

 
   
   
   

Halibut niebieski, halibut czarny, kulbak czarny (Reinhardtius hippoglossoides) - jadalna ryba morska z rodziny fladrowatych, nazywana również halibutem mniejszym lub grenlandzkim. Gatunek głębokowodny, poławiany w zimnych wodach północnej części Atlantyku i Pacyfiku. Różnorodność nazw tego gatunku odzwierciedla cechy budowy, miejsca występowania i porównanie z pokrewnym halibutem białym. Niebieski i czarny nawiązuje do boków ciała - z jednej strony ciemnoniebieskie, z drugiej niemal czarne, grenlandzki - poławiany wokół Grenlandii, mniejszy - ryba mniejsza od Halibuta Białego. Jest również od niego bardziej pospolita, poławiana gospodarczo na dużą skalę.

Występuje w chłodnych wodach oceanów , zwłaszcza okołobiegunowe. Preferuje wody o temperaturze poniżej 4 °C.

Halibut niebieski jest dużą rybą drapieżną. Osiąga przeciętnie do 1 m, maksymalnie do 1,2 m długości i ciężar kilkunastu kilogramów. Otwór gębowy duży i uzębiony. Lewe oko jest położone na grzbietowej części głowy. Prawa strona ciała ciemniejsza. 

Żywi się skorupiakami, rybami i przydennymi bezkręgowcami.

Mięso halibuta jest uważane za bardzo smaczne i wysoko cenione. Halibut charakteryzuje się białym, tłustym, bogatym w witaminę A mięsem.

 

Wartości odżywcze 100 g produktu
kcal :         186
białko:       14 g
tłuszcze:      14 g
kwasy  Omega-3:   700 mg

 
   
   
   


Sandacz (Sander lucioperca) – gatunek ryby z rodziny okoniowatych. Występuje w jeziorach, zbiornikach zaporowych, średnich i dużych nizinnych rzekach, wyrobiskach oraz w płytkich wodach przybrzeżnych Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego, jest również hodowany  w stawach. Osiąga długość 100 (130) cm i masę ciała 10 (15) kg. Średni sandacz waży 0,5 - 2 kg., osiągając długość od 40 do 50 cm Ciało wydłużone, lekko bocznie spłaszczone. Głowa stosunkowo mała, otwór gębowy przedni, sięgający za tylną krawędź oka, paszcza silnie uzębiona, kilka zębów w przedniej części szczęki znacznie większych od pozostałych. Oczy duże, opalizujące, świecące w ciemnościach.Sandacz jest typowym drapieżnikiem.Żywi się główne niewielkimi rybami.

Mięso sandacza jest  białe, jędrne, chude, delikatne, średnioościste, jest bardzo smaczne i uchodzi za przysmak.

 

Wartości odżywcze 100 g produktu
kcal :         80
białko:       18,3 g
tłuszcze:      0,3 g
kwasy  Omega-3:   170 mg 

 
   
   
   

 

Pstrągryba z rodziny łososiowatych (Salmonidae), zasiedlających słodkie wody o bystrym prądzie, zwłaszcza górne odcinki rzek. Pstrągi są cenionymi rybami. Są hodowane w gospodarstwach rybackich, wprowadzane do rzek i jezior.  

W Polsce występują:

  • pstrąg potokowy (Salmo trutta m. fario) – słodkowodna odmiana troci atlantyckiej (S. t. trutta),
  • pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mykiss) – gatunek obejmujący formę wędrowną i słodkowodną,
  • pstrąg źródlany (Salvelinus fontinalis) – gatunek słodkowodny.

Pstrągi występują zwykle w zimnych, przejrzystych strumieniach i jeziorach. Naturalny obszar ich występowania obejmuje półkulę północną: Europę, Azję Północną oraz Amerykę Północną 

Pstrąg tęczowy jest gatunkiem najbardziej udomowionym przez człowieka i najczęściej hodowanym w celach konsumpcyjnych. W Polsce najwięcej hodowli pstrąga tęczowego znajduje się na Pomorzu.  Pstrąg tęczowy ma grzbiet o barwie stalowoniebieskiej. Grzbiet, boki oraz płetwy grzbietowa i ogonowa pokryte są licznymi ciemnymi plamkami. Wzdłuż jego ciała przechodzi wstęga różowoczerwona z odcieniem fioletowym podobna do tęczy. Pstrąg ma przeciętnie 30 cm. długości i waży 0,2 - 0,5 kg, ale osiąga nawet 1 kg. wagi.

 

U nas zjesz świeżego Pstrąga Tęczowego.


Wartości odżywcze 100 g produktu
kcal :         142
białko:       18,9 g
tłuszcze:      7,4 g
kwasy  Omega-3:   2653 mg 

 
   
   
   


Sola a może Limanda


 

Sola (łac. Solea Solea - Pleuronectes solea; ang. Sole)
Długość przeciętna 30-40 cm, maks. do 60 cm. Oczy z reguły po prawej stronie ciała, tzw. położenie prawe. Występuje wzdłuż wybrzeży Europy, od pn. Norwegii po Morze śródziemne i Czarne.
Ta delikatna i poszukiwana przez smakoszy ryba atlantycka, uchodzi za najwykwintniejszą rybę morską w kuchni francuskiej.

 


Limanda żółtopłetwa (łac. Limanda Aspera; ang. Yellowfin Sole). Na rynku polskim limanda zastępuje często dużo droższą solę (Sola Solea) i jest w większości sprzedawana pod nazwą Sola.
Limanda osiąga długość 20-30 cm. Posiada ubarwienie jasnobrązowe, płetwy grzbietowe i odbytowa są żółtawe. Ryba występuje w rejonach: Północno - Wschodni Pacyfik, od wybrzeży Kanady po Morze Beringa oraz od Kamczatki po Japonię. Mięso limandy jest delikatne, o biało–żółtawej barwie.

 

U nas zjesz  Limande.

 

Wartości odżywcze 100 g produktu
kcal :         59
białko:       13,4 g
tłuszcze:      0,5 g
kwasy  Omega-3:   260 mg

 
   
   
   

 


Dorada (Sparus aurata) – gatunek ryby zaliczanej do rodziny prażmowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Sparus. Ryba ta występuje w Morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego. Ciało wysokie, bocznie ścieśnione. Mały otwór gębowy. Zęby na przodzie szczęk ostre, stożkowe, a na bokach i z tyłu - szerokie. Ubarwienie srebrzyste z ciemniejszym grzbietem i jaśniejszym brzuchem.

Dorada osiąga dlugość ciała do 70 cm. Dorada jest gatunkiem o wysokiej wartości użytkowej, poławiana i hodowana w sadzach morskich (głównie w Grecji,Turcji, Hiszpani), a także poławiana w wędkarstwie. Dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian. Dorada ma fantastyczne w smaku, delikatne mięso.  Jest także niezastąpiona jako składnik sushi.


Wartości odżywcze 100 g produktu
kcal :         121
białko:       20,71 g
tłuszcze:      3,80 g
kwasy  Omega-3:   5000 mg


Kergulena, kargulena (Champsocephalus gunnari) - ryba z rodziny bielankowatych występująca w okolicach Antarktydy. Przeciętna długość od 20 do 40 maksymalnie do 60 cm, a waga - przeciętnie od 0,4 - 0,6 wyjątkowo do 2 kg. Kergulena żyje w morzach na głębokości do 700 m. Żywi się zooplanktonem (a także krylem). Ryba poławiana, ceniona z powodu smacznego mięsa. Ciało wydłużone z dużą głową (podobną do głowy szczupaka). Ubarwienie jasne z kilkoma poprzecznymi ciemnymi pręgami na bokach. Pływa i żeruje w ławicach. Obecnie masowo poławiana. Kergulena jest luksusową rybą o mięsie pozbawionym czerwonego barwnika. Jej białe, delikatne i soczyste mięso charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i nie posiada ości.
Jest postrzegana jako delikates rybny bedący źródłem łatwo przyswajalnego białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), mięso posiada dużo soli mineralnych, witamin A, D i z grupy B oraz niską kaloryczność, co czyni je atrakcyjnym składnikiem posiłków.


 

Wartości odżywcze 100 g produktu
kcal :         42
białko:       8,3 g
tłuszcze:      0,7 g
kwasy  Omega-3:  b.d  mg

 



Makrele (Scomber), ryby z rodzaju zaliczanego do rodziny makrelowatych, zamieszkujące strefę pelagiczną (pelagial) mórz i oceanów strefy ciepłej i umiarkowanej.

Ciało torpedowate, wydłużone, o metalicznym połysku, pokryte w całości łuską. Osiągają ponad 60 cm długości ciała. Cechują się zmienną ciepłotą krwi. Występują zazwyczaj w dużych stadach. Mają ogromne znaczenie gospodarcze.
Przedstawicielami makreli są m.in.:
- makrela, makrela atlantycka (Scomber scombrus), zamieszkująca stadami północny Ocean Atlantycki i Morze Śródziemne, osiąga długość ciała do 50 cm, pożywienie stanowią drobne bezkręgowce oraz inne gatunki ryb, wskutek nadmiernych odłowów wprowadzono ograniczenia w pozyskiwaniu tego gatunku.

- makrela kolias (Scomber japonicus), zamieszkuje stadnie wody oceanów półkuli południowej oraz Morze Śródziemne i Morze Czarne. Osiąga długość ciała do 60 cm. Pożywienie stanowi głównie plankton.

 

Wartości odżywcze 100 g produktu
 kcal :         181

 białko:       18,7 g
 tłuszcze:     11 g
kwasy  Omega-3:  2500  mg

 

Morszczuk zwyczajny, morszczuk europejski (Merluccius merluccius) – morska ryba dorszokształtna z rodziny morszczukowatych (Merlucciidae). Jest poławiana gospodarczo.

Występowanie -wschodni Ocean Atlantycki, szelf kontynentalny na głębokościach od 70 do 1000 m, Morze Śródziemne oraz wzdłuż południowych wybrzeży Morza Czarnego.

Ciało wydłużone, dwie płetwy grzbietowe (druga dwudzielna, długa), płetwa odbytowa o kształcie podobnym do płetwy grzbietowej, duży otwór gębowy, wyraźna linia boczna, duże oczy. Skóra pokryta drobnymi łuskami. Grzbiet stalowo-szary, boki nieco jaśniejsze, brzuch srebrzysto-biały. Osiąga przeciętną długość do 100 cm, maksymalnie 140 cm oraz masę ciała odpowiednio 10–15 kg. Młode żywią się krylem, a dorosłe – rybami i kałamarnicami. Preferowanym przez nie gatunkiem jest błękitek (Micromesistius poutassou).

 

Wartości odżywcze 100 g produktu
 kcal :         89
 białko:       17,2 g
 tłuszcze:     2,2 g
kwasy  Omega-3:    mg

 

Karmazyn  (Sebastes marinus), ryba z rodziny skorpenowatych, żyjąca w wodach północnego Atlantyku - rejon Norwegii, Grenlandii, Islandii i Nowej Funlandii. Ubarwienie ciała czerwonozłote, młode mają odcień szary. Długość ciała ok. 50 cm, największe okazy dorastają do 1 m długości i ważą ok. 10 kg. Szczęka dolna dłuższa od górnej, na głowie i pokrywach skrzelowych znajdują się ostre wyrostki kostne, przednia płetwa grzbietowa zaopatrzona w kolce, których ukłucie powoduje bolesne, trudno gojące się rany. Duże oczy przystosowane są do widzenia na głębokości do 250 m.

Pożywienie stanowią ryby i bezkręgowce. Jajożyworodna, tarło w zależności od rejonu występowania od lutego do czerwca. Ceniony z uwagi na walory smakowe mięsa, poławiany masowo do celów konsumpcyjnych. Roczne połowy karmazyna sięgają 350 tys. t.

 

Wartości odżywcze 100 g produktu
 kcal :         94
 białko:       18,6 g
 tłuszcze:     1,63 g
kwasy  Omega-3:    mg

 

Wkrótce więcej - strona w budowie